Co NELZE z písma zjistit?

  • Věk

Duševní věk - sociální zralost - se od fyzického stáří mnohdy odlišují. ( Viz. čiperný stařík a unavený mladík.) Písmo
odráží dynamiku těla-mysli, tedy věk duševní. Pro grafologa je užitečné znát fyzický věk pisatele, aby jejich srovnáním mohl obohatit svůj vhled.


  • Pohlaví
Muži mají ženské rysy, ženy mužské. Co je to vlastně ženské a mužské? Jsou to spíše stereotypy, nálepky, které k jednotlivým pohlavím připisujeme. (Muži = silní, agresivní, racionální, ženy = křehké, citlivé, poddajné. Je tomu vždy tak?) Duševní dynamika je obvykle směsí obého a grafolog vám řekne, v jakém poměru jste spíše "mužem" nebo "ženou". Některá písma tak sice působí "typicky žensky", ale jejich autorem může být klidně muž. Proto i pohlaví by mělo být grafologovi oznámeno předem.

  • Sexuální orientace
Ani ta se v písmu neprojevuje jednoznačným způsobem. (Nicméně u Leonarda Da Vinci se taková hypotéza nabízí)

  • Profese
Mnohé profese se vskutku v písmu projevují - např. písmo "učitelské" - hovoříme o tzv. "profesionální deformaci." Jejich písmo obvykle kopíruje školskou předlohu. Takoví učitelé bývají strážci konformity a těžko příjmají osobnosti vybočujcí z průměru nahoru nebo dolů - což je někdy relativní; snaží se udržet status quo a brání se inovacím. Ale abych nekřivdil učitelům a učitelkám, existují světlé vyjímky, na něž s vděčností vzpomínáme až do stáří. Položme si však otázku: Přibývají nebo ubývají? :-)

Výrazný image (sebepředstava) se často promítá hlavně do podpisu, do příjmení. Jsou však povolání, která se nevyznačují nějakými specifickými, dobře čitelnými vlasnostmi a těch je většina. Proto by měl grafolog znát profesní zaměření klienta, aby mu mohl případně dobře poradit, jak se svou kariérou dál naložit, popř. jak najít "to pravé ořechové", kde uplatnit svůj potenciál co nejlépe.


Limity grafologie
Přestože grafologie jakožto diagnostická metoda proniká hlouběji do nevědomých struktur a mnohdy odhalí něco, co o sobě nevíme nebo si nechceme připustit, neznamená to, že se o člověku "dozvíme vše." Člověk je nekonečný jako vesmír sám. A žádná stopa (v písku, na papíře...) nemůže být větší než sám její původce. :-)



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

je to hezky!A vubec tento blog je zajimavy...