Nikos Kazantzakis: Řek Zorba



"Máš všechno, až na jedno: šílenství. Člověk potřebuje trochu šílenství, jinak - se nikdy neodváží přetrhnout provaz a být volný."


"Jediná věc, která vím, je tahle: Jsem plný ran a stále stojím na nohou."


"Nechci vyhledávat problémy..."
"Život je problém. Jenom smrt není. Být na živu to znamená povolit si opasek a vyhledávat problémy."


"Když se všechno hroutí, jaká příležitost prověřit tvou duši a vidět, zda má výdrž a kuráž! Neviditelný a všemocný nepřítel - někteří mu říkají Bůh, jiní Ďábel, spěchá, aby nás zničil; ale my zničeni nejsme."


"Nejvyšším bodem, který může člověk dosáhnout, není Poznání, Čest, Dobro nebo Vítězství, ale něco ještě většího, hrdinštějšího a beznadějnějšího: Posvátný úžas."


"Všichni, kdo skutečně žijí mysteria života, nemají čas psát, a všichni ti, kdo píší, nemají čas je žít! Chápeš?"


"S tebou je to těžký, šéfe. Potřebuješ kapku hlouposti, hlouposti, chápeš? Musíš všechno riskovat! Ale ty máš tak silnou hlavu, té vždycky dáváš to nejlepší. Lidská hlava je jako kupec; vede si účty: Tolik jsem zaplatil a tolik jsem vydělal a to znamená takový zisk nebo takovou ztrátu! Hlava je malej mazanej obchodník; nikdy neriskuje vše, co má, vždy si něco nechává na zadní vrátka. Nikdy nepřetne strunu. Nikdy. Pověsí se na ni na těsno, mrcha jedna! Když struna vyklouzne z jejího sevření, hlava, ten ubohej ďábel, je ztracená, vyřízená! Ale když člověk nepřetne strunu, řekni mi, jaká chuť ti zbejvá ze života? Chuť heřmánku, odvar slabýho heřmánkovýho čaje! Nic jako rum - co ti obrátí život skrz naskrz a naruby!"


"Když už ses rozhod', ničeho nelituj, pusť se do toho a žádné lavírování. Ať tvý mládí svobodně kraluje, už se nikdy nevrátí; tak ať je smělý a ničeho nelituje."


"Když spí ženská sama, je to hanba pro všechny chlapy."


"Poslyš, Bůh, což je mazanej ďábel ti dneska dal do rukou dar přímo z ráje! Šéfe, proč nám asi Bůh dal ruce? Abysme brali. Tak ber."






1 komentář:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.